'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Saturday, June 5, 2010

PUTERIQ UMNO KITEQ

Cumel jugek Ketueq Puteriq kiteq nih. Kalau tork sumbong sangaq ndok jugeq akuq cubeq mengurat,
cube kipeq-kipeq...tapi dieq dorh.............Hari ni di KL bercutiq, Hari Agung.

Semalam akuq tuleh pasai Ketueq Pemudeq hok yang urag puteh kateq 'jobless' tapi banyok kumpul harteq mase ayoh mertueq jadi PM duluq.

Hari ini kite tingok pulok kisoh Puteriq UMNO. Ceriteq nih akuq ambiq dariq blog urag sebeloh kiriq. Akuq kupiq untok gon semua baceq di bawoh ni;Ini yang dinamakan alat tempat tusukan, kah ! kah ! kah …………..bau HAMIS weihh !, ramai sangat tuuuu…………tak payah tarok perisa penyedap, Umno ada penyedap sendiri………………..sapa2 ada anak dara, mintak jauh dari setan yang kena rejam nih, itu pun kalau korang sayang kan anak bini korang, UMNO bahaya……umpama HARUAN makan anak.

"Kata exco puteri UMNO Datin Ismalina menasihatkan mana pemimpin UMNO agar tidak menjadikan gadis - gadis puteri UMNO sebagai tempat untuk melampiaskan Nafsu serakah demi menawarkan sebarang penajaan keatas sesuatu pertandingan atau jawatan kepada Puteri UMNO kedalam Parti.....

tengok belah kanan sekali tu, yang macam tu pun ada…………

"Kata naib ketua puteri UMNO iaitu YB Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlinmengingatkan ahli - ahli Puteri agar tidak menjadikan "batang tubuh" mereka sebagai modal untuk mendapatkn mana - mana jawatan dalam Parti"

"kata penolong setiausaha Puteri UMNO BIBI SHARLIZA BT MOHD KHALID "Budaya politik seks harus di tangani dengan segera sebelum ianya jadi lebih parah"

Yang menyedihkan Puteri UMNO terdiri dari gadis gadis melayu beragama Islam.Puteri puteri UMNO mungkin menjadi sebahagian yang sudah melahirkan anak luar nikah hasil kerja terkutuk pemimpin UMNO malah mungkin juga sudah menjadi sebahagian yang membuang bayi merata rata.Siapa tahu, kerana tidak ada bancian yang dibuat sehingga kini.

Tambah pelik apabila pemimpin pemimpin Puteri UMNO hanya mengeluarkan kenyataan beramaran sahaja.Kenapa mereka tidak menyelamatkan puteri yang jumlahnya masih ramai dengan membawa mereka keluar dari UMNO?Untuk apa parti yang diberikan keutamaan sedangkan maruah anak bangsa dicerobohi oleh pemimpin pemimpin sendiri?

(Baceq belog asal klik de sineh)

Harap-harap Puteriq Kiteq tork lah menjadik macam tu yek? Tapi kume ada jugek mendengor mende yang tork ilok pasai Ketueq Puteriq kite nih. Akuk malas lah nork ceriteq lagiq, isok-isoklah baru akuq ceriteq pulok.

Akuq nak ucap terima kasih lah kepada semuq urag yang membaca belog akuq nih. Ramai doh yang jadi 'follower'. Itu sedareq mareq akuk belakalah tuh. Natiq ada masek akuq balik akuq nak buak kenduriq sket roq? Buat makan-makan sama anok cucu roq? Bekenal-kenal dengan ku-anok cucu pasa aku dengor dah ade uraq hok yang menanyeq sapeq akuq nih, yang nok kenal dengan akuq.

Wan Zuriq urag tork tanyeq pun, akuq ni nye tanyeq sangat de urag. Mendeq doh jadi urag 'blogger' ni, doh poluler doh...hehehe.

No comments: