'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Saturday, July 17, 2010

CABLE CAR KE GUNONG TAHAN, IDEOR TERCANGGIH ANOK BUOH ADUN TAHAN? TORK TAHAN DORH AKUQ SAKIT PEROT NEH..

Beginiq kerq gayeq nyeh urag naik cable car ke GunongTahan tu?
'Urag tu' (WZWH) larh gamoknyeq yang menarek cable tu mendeq cadangan dieq



Akuq baceq di facebook, adeq urag tu kateq nork cadang buat cable car ke Gunung Tahan. Senok larh perut akuq mendengor ideo neh. Memang ideor yang cemerlang, gemilang dan temberang yang penuh dengan angan-angan.


Macamana gamok nye yerk rupeq cable car tu? Berapa belanjeq nya? Berapeq pulangan kepada negareq? dan berapeq paedoh kepada urag awam dan rakyat jelateq? Tau kerq 'urag tu' berapa jauh Gunong Tahan tu dariq Kuala Tahan? Dorh penoh pegiq kerq 'urag tu' ke senun? Heh heh heh, adussss!


Hok yang lebih penting adelah, berapa 'impak' kepadeq alam sekitar? Kalu 'urag tu' duduk dalap pelancongan dan paham alamp sekitar serta konserversi, sudoh tentuq dimeq tork nork dibineq cable car tu walau apa pon alasannyeq.


Sakit lagiq perot akuq neh, bukan pasai ideor cemerlang tu, tapiq pasai banyok sangat makant gulai sipot asam rongk...asam puyok jugeq, hehehe....aku nork tebirok lah pulok, ....

10 comments:

MALAPETAKA SI DOMPOK said...

hahahhaha bertambah giler dah wzwh ni. demo jgn dek layan sgt budak itu. cigku tak tau malu tu. giler lebih kurang wan amizan dah budak itu. lepas kena hentam dek bos kas kamarulzaman baria ni bertambah sewel lah.

ke wan amizan yg ajar budak ni suruh ganti tempat dia supaya jadi pemungkor besar juga. hehehheheheh.
nuklear tak lps bwk cable car pulak.
lps ni kita ramai2 bwk wan zuri dgn wan amizan ke tanjung rambutan.

koi agak dia tak dapat mengawan dgn bini dia agaknya. tu merapu tak tentu pasal ni.

Anonymous said...

cikgu giler dia ni.

wan zamzuri bawak nuklear & cable car

wan joe perwakilan haram baru2 ni & kaki no ekor no 1 jerantut

wan heiru lidah bercabang mcm biawak

wan hamzah gila kuasa tak sedar diri nak mampus dah

wan anuar pegawai khas giler duit dompok

wan pudin tak tau ke punca benda nya dlm politik

WAN AMIZAN. HOK NI SEGALA ULAR NI, BAPAK SEGALA PUTAR ALAM ni.

demo ni patut hidup dalam hutan cari kayu api masak air untuk kome2 org jerantut yg lebih gah dari demo nama kat atas ni semua

WZWH said...

Salam Urag Drrulug,MSD, Anom 6.29,
Urag Drrulug seorang yang LOGIC pemikirannya. Projek Cable Car menggelilingi Gunung Tahan memberi persoalan seperti berapa jauh Gunung Tahan, berapa kos, pulangan kepada kerajaan pusat dan negeri, kepentingan ekonomi kepada penduduk Tembeling, kesan impak Alam Sekitar.
Cadangan Cable Car Gunung Tahan adalah kategori projek swasta. PFI-Private Finance Initiative bererti kerajaan pusat dan negeri Pahang tidak payah keluar duit 1 sen pun. Projek ini dari segi feasibility studynya viable-berdaya maju. Anggaran kos Projek Cable Car menggelilingi Gunung Tahan ialah RM2 bilion. Ramai pelabur berminat. Impak dari segi alam sekitar adalah minimun-limited deforestation. Kuasa kelulusan terletak kepada Akta Parlimen dan kelulusan khas DYMM Agong. Kerajaan Negeri Pahang tidak ada kuasa. Saudara Urag Drrulug, MSD, Anom 6.29 harus berfikir di luar kotak dan kreatif. Projek ini tidak gila. Semasa WZWH di Eropah, ini perkara biasa di Swisszerland, Banjaran Alps, malah di Scotland. Pelancong lagi seronok, menyediakan peluang pekerjaan kepada orang Tempatan. Kalau Jerantut nak maju ikut WZWH. Cable Car Gunung Tahan terpanjang di dunia.

uRag dRrulug said...

hahaha, iyeq! Akuq nork ikot ong, akuq nork ikut ong, bawoklah akuq kemaneq sejeq....kehkehkeh

uRag dRrulug said...

Yang akuq hiran macamaneq dimeq dapat buat bejet dengan tork adek akuq mendengor dimeq buat kajian. Apakah dimeq hanya buat kajian dariq atas pete hajeq? Tingok peta. rm 2 billion...mulek...mulek..bulih jual negareq kalo macam neh..

Anonymous said...

tidak mustahil..., projek itu akan berlangsung..., tp dalam mimpi ajeh, bercakap senang ajeh, semua urang buleh brcakap yang tinggi melangit, semuanya tu buleh dikategorikan sebagai angan-angan, status angan-angan yang terlalu tinggi nih bahaya.., boleh menjadikan seseorang tu pindah ke tempat yang bernama tg rambutan...

Cukuplah kita nak ayak urang kampung, nanti urang kampung yang jadi angan-angan lak..., bahaya.. bahaya tu, cadanglah benda yang lojik dan sesuai..., skrg bukan zaman nak bawak masyarakat drrulug berangan-angan tapi bawa perkara yang nyata..., mampu di capai dan di gapai

Anonymous said...

wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.
wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.
wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.
wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.
wan zamzuri wan hasenan giler
wan amizan calon sepenggal je
hilang taring lah dua ekor beruk giler ni pilihan raya nanti.

kah kah kah kah

uRag dRrulug said...

Salam,
Anon 1;36. Ini blog saya, komen dan beri pendapat saya setuju tetapi jika tujuannya hanya mengata saya tidak setuju sama-sekali. Amaran ! Saya akan padamkan sebarang komen yang tidak memberikan apa2 pendapat.

Anonymous said...

Ini merupakan wan2 yang memalukan seluruh keluarga wan di jerantut:

wan zamzuri - sudah dicop gila
wan pudin - memang gila
wan keliru - nak ckp politik tapi susun rumah batu
wan joe - mahaguru nombor
wan hamzah - gila jawatan
wan amizan - raja segala pungkor yg gunakan duit utk naik, falsafah nak kuat kena kaya, nak kaya kena kuat - buat apa saja termasuk gadai negara utk capai falsafah hidupnya.

Ini saja wan2 yg pelik di jerantut. Hak lain ok

Anonymous said...

LEPAS KENA HENTAM DEK KAMARUL ZAMAN BARIA NI, JADI GILER SEMUA PUAK DOMPOK NI.
24 HB NI PERGI UMRAH BERTAUBAT BANYAK KAT SANA TU.

LEPAS TU BALIK BUAT GILER PULAK WAHAI SI YB BOROI.

KEH SHOW KAN WAN AMIZAN DGN BINGGUNG2 ORG DIA BUAT PUTRA LRT, KOMUTER, PUSAT SAINS KUALA TAHAN, PUSAT MEMBELI BELAH TERBESAR KAT K. TAHAN, HOK BERJANJI DI SG PUTAT NAK BUAT JALAN KAT SITU KONON NAK GUNA DUIT SENDIRI PUN TAK TERNUNAI LAGI.

BINCANG DGN CONDELEZA RICE, ABISIT, PERVEF MUSSARAF KE NAK BUAT CABLE CAR TU.

ANTARA YB YANG SEPENGGAL YG KE SEMBILAN PAHANG WAN AMIZAN LAH.
YB PALING PENIPU DLM DUNIA CERITA KELING PUN TAK BOLEH LAWAN YB BOROI NI