'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Wednesday, July 7, 2010

MESORAT UMNO

Akuq penin memikir mesorat UMNO kaliq neh. Urag DUN Tahan hajeq yang becakok, urag laen duduk mendiapm diriq hajeq.

Wan Mezoh memuleq becakok, tork tau ke buoh butir. Nyeq sebut MEB lepah tuh nyeq tanyeq pulok ke Pengurisiq hamendeh MEB tuh. Aihh! Keayant sunggoh kata akuq.

Dalap sebuoh belog adeq mengateq ke Wan Johari tu kaki nomboi eko, becakok tork hentu kerk haleq jugeq, adeq kerk Gunug Senyum dalapm bahagian Jerantut, aishh! meluq sunggoh kerk puok keluargeq kiteq.

Blog tu nyek kateq jugeq kerk Wan Zuriq. Dimeq baca larh senirik di sineh blog patpatsikulipat http://44sikulipat.blogspot.com/

6 comments:

Anonymous said...

uRag dRrulug,

Kuat amet ong dan pemblok seangkatan siku lipat, cawan tembaga, pendua, spu membahan dan meleyek YB Dompok tu. Bukan SiDompok tu kerja kuat demi umno dan kerana Bangsa, Agama dan negara?. Apa salah dan silap nya, adakah balasan perbuatan nya atau hukum karma. Atau sengaja nak menjatuh dan mengaib Dia?. Apa pun kebenaran akan timbul juga, itu lah ........

BUngkar jangan ong tak bungkar.

uRag dRrulug said...

mulek...mulek....mende ong dorh tau sebenonyeq , mulek amat lah..

pendengar said...

uRag dRrulug,


Byk blogger2 Jerantut menghentam Wan Amizan,tak tahu la cerita2 itu betul atau tidak.Mungkin betul,mungkin tidak dan mungkin juga sebahagian sahaja...Hanya DIA sahaja yg mengetahui..
Sy rasa terpanggil untuk ‘berbahasa’ dalam blog ini kerana sy rasakan hanya blog ini tidak akan delete komen yg sy postkan dan akan sy postkan pada masa2 yg mendatang...

Dan sy bukan memihak pada mana2 individu,tp sy ingin membuka minda para blogger dan juga pembaca blogger khasnya supaya menimbang tara sesuatu fakta sblm menerima dan menyemat di dlm hati dan akal..
Sy juga akan create blog sy sendiri yg bernama ‘Pendengar Cerita’...Tunggulah kemunculannya nnti...
Ok la,direct to the point,baca la komen2 sy hasil cerita yg sy dengar di kedai2 kopi,di majlis2 UMNO,dan pelbagai pelusuk tempat di Jerantut..Umpama tagline Azizan Yaakub “Dato Azizan berada dimana2..”,begitu juga la sy kerana sy akan berada dimana2 untuk mendengar cerita..

Persamaan Wan Amizan dan Si 'Dia'

1.Dengar cerita Wan Amizan tidak pernah perjuangkan rakyat tapi sy juga mendengar cerita ketika ‘dia’ pernah menjadi Y.B satu ketika dulu di satu DUN,tiada apa yg pembangunan dibawa malah mengabaikan tanggungjwb utk mngejar kdudukan tggi dlm politik...

2.Dengar cerita Wan Amizan perampuk tanah dan Bapa Peneroka Tanah Haram Jerantut tapi sy juga mendgr cerita tanah pasaraya Aktif diluluskan kepada ‘dia’ padahal UMNO Jerantut pun memohon sama. Jikalau ‘dia’ seorg yg mementingkan UMNO Jrantut,dia patut melobi utk UMNO Jrntut kerana dia juga AJK UMNO pada ketika itu...
3.Dengar cerita Wan Amizan seorang yang rendah moralnya,kaki dangdut, minum, dan syabu tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun handal juga org nya..’Dia’ pernah mmbawa AJK Pemuda ketika dia mnjadi K.P ke Medan utk berpoya2...

4.Dengar cerita Wan Amizan ada kes bawa lari anak dara orang dan orang berkenaan datang dari DUN yang dia wakili tapi sy juga mendgr cerita yg ‘dia’ kawin senyap2 dgn keraninya tanpa diketahui oleh ibubapa perempuan itu.....mungkin ada sesuatu disebalik cerita misteri itu....
5.Dengar cerita Wan Amizan tidak setia dan derhaka kepada sifu nya dan tamak kuasa tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun sama..Semasa ‘dia’ jd K.P ‘dia’ tinggal kan sifunya utk bertanding jwtn Timb UMNO Bhgian dan mjadi regu pada lawan sifunya...Targetnya spaya ‘dia’ mjadi wakil rakyat..Oleh hal yg demikian ‘dia’ pun tamak kerana ‘dia’ K.P+Timblan UMNO Jrt+Wakil Rakyat+Exco Pmuda Msia..Rupanya ‘dia’ pun sama juga....(tapi pada ‘dia’ org lain tak boleh buat, ‘dia’ boleh pulak)..
Byk lagi saya mndengar cerita tentang ‘dia’ tapi lain kali lah sy post kan sbb sy sudah lapar dan ingin makan nasi...Siapakah ‘dia’?????????

pendengar said...

uRag dRrulug,


Byk blogger2 Jerantut menghentam Wan Amizan,tak tahu la cerita2 itu betul atau tidak.Mungkin betul,mungkin tidak dan mungkin juga sebahagian sahaja...Hanya DIA sahaja yg mengetahui..
Sy rasa terpanggil untuk ‘berbahasa’ dalam blog ini kerana sy rasakan hanya blog ini tidak akan delete komen yg sy postkan dan akan sy postkan pada masa2 yg mendatang...

Dan sy bukan memihak pada mana2 individu,tp sy ingin membuka minda para blogger dan juga pembaca blogger khasnya supaya menimbang tara sesuatu fakta sblm menerima dan menyemat di dlm hati dan akal..
Sy juga akan create blog sy sendiri yg bernama ‘Pendengar Cerita’...Tunggulah kemunculannya nnti...
Ok la,direct to the point,baca la komen2 sy hasil cerita yg sy dengar di kedai2 kopi,di majlis2 UMNO,dan pelbagai pelusuk tempat di Jerantut..Umpama tagline Azizan Yaakub “Dato Azizan berada dimana2..”,begitu juga la sy kerana sy akan berada dimana2 untuk mendengar cerita..

Persamaan Wan Amizan dan Si 'Dia'

1.Dengar cerita Wan Amizan tidak pernah perjuangkan rakyat tapi sy juga mendengar cerita ketika ‘dia’ pernah menjadi Y.B satu ketika dulu di satu DUN,tiada apa yg pembangunan dibawa malah mengabaikan tanggungjwb utk mngejar kdudukan tggi dlm politik...

2.Dengar cerita Wan Amizan perampuk tanah dan Bapa Peneroka Tanah Haram Jerantut tapi sy juga mendgr cerita tanah pasaraya Aktif diluluskan kepada ‘dia’ padahal UMNO Jerantut pun memohon sama. Jikalau ‘dia’ seorg yg mementingkan UMNO Jrantut,dia patut melobi utk UMNO Jrntut kerana dia juga AJK UMNO pada ketika itu...
3.Dengar cerita Wan Amizan seorang yang rendah moralnya,kaki dangdut, minum, dan syabu tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun handal juga org nya..’Dia’ pernah mmbawa AJK Pemuda ketika dia mnjadi K.P ke Medan utk berpoya2...

4.Dengar cerita Wan Amizan ada kes bawa lari anak dara orang dan orang berkenaan datang dari DUN yang dia wakili tapi sy juga mendgr cerita yg ‘dia’ kawin senyap2 dgn keraninya tanpa diketahui oleh ibubapa perempuan itu.....mungkin ada sesuatu disebalik cerita misteri itu....
5.Dengar cerita Wan Amizan tidak setia dan derhaka kepada sifu nya dan tamak kuasa tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun sama..Semasa ‘dia’ jd K.P ‘dia’ tinggal kan sifunya utk bertanding jwtn Timb UMNO Bhgian dan mjadi regu pada lawan sifunya...Targetnya spaya ‘dia’ mjadi wakil rakyat..Oleh hal yg demikian ‘dia’ pun tamak kerana ‘dia’ K.P+Timblan UMNO Jrt+Wakil Rakyat+Exco Pmuda Msia..Rupanya ‘dia’ pun sama juga....(tapi pada ‘dia’ org lain tak boleh buat, ‘dia’ boleh pulak)..
Byk lagi saya mndengar cerita tentang ‘dia’ tapi lain kali lah sy post kan sbb sy sudah lapar dan ingin makan nasi...Siapakah ‘dia’?????????

pendengar said...

uRag dRrulug,


Byk blogger2 Jerantut menghentam Wan Amizan,tak tahu la cerita2 itu betul atau tidak.Mungkin betul,mungkin tidak dan mungkin juga sebahagian sahaja...Hanya DIA sahaja yg mengetahui..
Sy rasa terpanggil untuk ‘berbahasa’ dalam blog ini kerana sy rasakan hanya blog ini tidak akan delete komen yg sy postkan dan akan sy postkan pada masa2 yg mendatang...

Dan sy bukan memihak pada mana2 individu,tp sy ingin membuka minda para blogger dan juga pembaca blogger khasnya supaya menimbang tara sesuatu fakta sblm menerima dan menyemat di dlm hati dan akal..
Sy juga akan create blog sy sendiri yg bernama ‘Pendengar Cerita’...Tunggulah kemunculannya nnti...
Ok la,direct to the point,baca la komen2 sy hasil cerita yg sy dengar di kedai2 kopi,di majlis2 UMNO,dan pelbagai pelusuk tempat di Jerantut..Umpama tagline Azizan Yaakub “Dato Azizan berada dimana2..”,begitu juga la sy kerana sy akan berada dimana2 untuk mendengar cerita..

Persamaan Wan Amizan dan Si 'Dia'

1.Dengar cerita Wan Amizan tidak pernah perjuangkan rakyat tapi sy juga mendengar cerita ketika ‘dia’ pernah menjadi Y.B satu ketika dulu di satu DUN,tiada apa yg pembangunan dibawa malah mengabaikan tanggungjwb utk mngejar kdudukan tggi dlm politik...

2.Dengar cerita Wan Amizan perampuk tanah dan Bapa Peneroka Tanah Haram Jerantut tapi sy juga mendgr cerita tanah pasaraya Aktif diluluskan kepada ‘dia’ padahal UMNO Jerantut pun memohon sama. Jikalau ‘dia’ seorg yg mementingkan UMNO Jrantut,dia patut melobi utk UMNO Jrntut kerana dia juga AJK UMNO pada ketika itu...
3.Dengar cerita Wan Amizan seorang yang rendah moralnya,kaki dangdut, minum, dan syabu tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun handal juga org nya..’Dia’ pernah mmbawa AJK Pemuda ketika dia mnjadi K.P ke Medan utk berpoya2...

4.Dengar cerita Wan Amizan ada kes bawa lari anak dara orang dan orang berkenaan datang dari DUN yang dia wakili tapi sy juga mendgr cerita yg ‘dia’ kawin senyap2 dgn keraninya tanpa diketahui oleh ibubapa perempuan itu.....mungkin ada sesuatu disebalik cerita misteri itu....
5.Dengar cerita Wan Amizan tidak setia dan derhaka kepada sifu nya dan tamak kuasa tapi sy juga mendengar cerita ‘dia’ pun sama..Semasa ‘dia’ jd K.P ‘dia’ tinggal kan sifunya utk bertanding jwtn Timb UMNO Bhgian dan mjadi regu pada lawan sifunya...Targetnya spaya ‘dia’ mjadi wakil rakyat..Oleh hal yg demikian ‘dia’ pun tamak kerana ‘dia’ K.P+Timblan UMNO Jrt+Wakil Rakyat+Exco Pmuda Msia..Rupanya ‘dia’ pun sama juga....(tapi pada ‘dia’ org lain tak boleh buat, ‘dia’ boleh pulak)..
Byk lagi saya mndengar cerita tentang ‘dia’ tapi lain kali lah sy post kan sbb sy sudah lapar dan ingin makan nasi...Siapakah ‘dia’?????????

uRag dRrulug said...

Budok pengengor,
1. ong neg gileq ke mendeq hantor bebanyok kaliq tu.
2. nok kabo ke ong, itu lah dieq pulitik
3. ong kateq beginiq; ,tp sy ingin membuka minda para blogger dan juga pembaca blogger khasnya supaya ~ akuq nork baikiq; pembaceq blog, bukan nyeq pembaceq blogger....tarok adeq sapeq bulih baceq blogger, dalam hatiq blogger apeq, hehehe