'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Wednesday, May 26, 2010

WZWH MENGAKU URAG DRRULUG

WZWH nombor 42 dari kiri (diluar frame / tak ada dalam gambar)
bukan pemegang payong bukan juga pemegang tombak tetapi pemegang pampers pakai buang



Hah!Akuk ni urag drrulug, laher drrulug, beso drrulug, sekuloh rendoh drrulug. Sayang akuk pade kapong akuk. Ong tu WZWH bukan laher drrulug, tak sekuloh drrulug, ong tak ada apa-apa ikatan dengan kume orag drrulug. Ong nak mengaku pemimpin kume urag drrulug? Sape nak mengangkat ong tu? Kume tak sudi langsung.
Nih mende? Akuk amik dari blog cawan tembaga, banyok tuleh bekenaan ong. Apa pasa ong nok cari gaduh dengan urag pulo tawo? Urang Pulo Tawo dan maroh ke ong pasa mulut ong tu, deme kata mulut ong macam jubo ayong. Ong bacala senirik;

WZWH MENGHINA PUAK KITA PULAU TAWAR!

WZWH telah tunjuk belang dia. Dia menghina seluruh puak kerabat Pulau Tawar! Lepas ini dia nk tulis blog yang WZWH bukan penulis blog WZWH! Giler dah budak ni. Kas publish kenyataan dia di bawah ni, kas ulas sekali. Kalau di semua tak caya dia cakap klik sini


Baca menda dia cakap:

Salam saudara Cawan Tembaga,
Kenapa saudara tidak berani publish komen saya.
Memang dasar orang Pulau Tawar penakut tidak berani macam orang Tembeling(DIA HINA PUAK KITA). Saya fikir, saya cakap, saya buat- Itulah WZWH. Kalau saya berhutang lagi sudah tentu Dato' KP tidak boleh bertanding dan saya tidak boleh jadi pegawai kerajaan. Tak kan saya nak cerita kepada orang Jerantut saya jutawan!(ANGKUH MCM BOSS DIA) Buat apa? Tapi takpa terimakasih saya ucapkan kerana dapat "free promotion". Tulislah blog dengan bernas. Patutnya Di kena sokong WZWH sebab kita sedara!(NK SOKONGAN NGAKU SEDARA PULAK!)


Blogger
WZWH said...

Salam saudara Anonymous,
Boleh tanya? Kenapa saudara banyak pakai nama watak-watak tertentu. Banyak buat posting komen tapi orang yang sama ekekekekeke. Kat semua blog Jerantut ada nama Anonymous. WZWH adalah "sebatang Sungai Tembeling" dari Ulu Tembeling, Tembeling Tengah, Kuala Tembeling. WZWH adalah "BRAND TEMBELING". Tq.

May 26, 2010 2:51 PM

Hak deratah tu mende ong tuleh? Pasal Anonymous tu, ong tau mende tu? Kala akuk kata ong budo ong maroh, tapi ong memang budo macam ketua ong juga, yang sekuloh tingkatan 2 tak habeh.

Anonymous tu maknenya tanpa nama, urag takbernama. Sesapa saja buleh jadi urag tak benama ni, jadinya memang ramailah urang yang tak bernama, bukan bermakna dia urag sama. Itu lah pasa kena tau sket pasa blog ni. Jangan urag berblog ong nak berblog jugek. Jadi lah urag budo macam ong ni.

Lagi satu, ong tak usah nak mengaku ong urag ulu tembeling lah. Ong tu dah terbuang. Kalau ong ingat kata papatah; benih yang baik jatuh kelaut menjadi pulau, tapi ong ni jatuh kelaut menjadi 'hampas', tak begunek lasung.



9 comments:

Anonymous said...

salam urag drulung.Kita kena suspek kat WZWH ni. dia kan pemimpin pelapis UmNO jerantut.Tapi sapa yang lantik dia ni yek?.lembu kat tepi jalan di padang piol pun tak nak dia jadi pemimpin aku rasalah huk huk huk

darah phg said...

salam urag drrulug...,

Pertama sekali saya mohon maaf kpd urag drrulug kerana berbahasa kesat dlm komen posting sdr yg terdahulu.

Utk pengetahuan urag drrulug, saya bukanlah org Jerantut tetapi saya juga anak jati Pahang ygmana saya keturunan ke-8 dari nenek moyang berasal dari tanah Bugis.

Jadi, hati saya mendidih bila budak bernama w.zamzuri ini terlalu angkuh dan bodoh sombong mencerca org lain seolah keturunan wan sajalah yg mulia.

Kita wajib tau, sejak zaman Sultan Ahmad-1 dulu pun, segala 'apit lempang', pendekar, cerdik pandai Baginda pun bukanlah dari yg bernama wan di pangkalnya. Jadi usahlah w.zamzuri menidakkan org lain hingga tergamak mengatakan sakai kpd org lain sehingga beliau tidak nampak bahawa bersepah org yg bernama wan yg melarat di Pahang ini.

WZWH said...

Salam Urag Drrulug,
Oleh kerana anda bersikap melatah tidak menghormati dan memburukkan WZWH dan YB Dato' Wan Amizan maka ramai orang Tembeling, blogger Jerantut dan Pahang sudah tawar hati dan tidak berminat lagi dengan blog Urag Drrulug. Mereka kata blog Urag Drrulug adalah suara busuk hati atas rasa kekecewaan hasad dengki.
Bloger Urag Drrulug adalah dari keturunan yang disumpah tidak boleh menjadi pemimpin kepada masyarakat. Orang Tembeling tahu fakta ini.

uRag dRrulug said...

Anon 6.35 - ong saspek ke ong respek?
Darah Pahang - akuk tak pedulik bahase kesat ong tu
WZWH - Ong kate aku melatoh? Perlu ke aku hormat ke ong yang juga tak hormat ke orang laen? Tak ada urag nak membaca blog urag drrulug pun tak apa, tapi blog ni dah ramai membaca dan dah dilinkkan dari blog braveheart. Blog ni ada visitor kaunter tau ada berapa orang membacanya, blog ong tu ong tak berani letak ke? takut orang tau blog ong tak ada orang baca? Hehehe, kamon lah WZWH, jadi berani lah sket, yek? Masek nya ong tak beranik?

Anonymous said...

urug drrulug. tahniah kpd sdr urug drrulug kerana blog saudara adalah suara sebenar org tembeling. sy pernah baca blog wzwh sy rasa tak ramai org minat blog dia dan tiada langsung org memberi komen dlm blog dia. hahahhahahhah. sebab awk tulis mcm org yg sentiasa kena nasi kangkang oleh marina azhar.

uRag dRrulug said...

terima kasih anon 3:52, mulek bahasa ong tuh tapi telunjuk ong lurus kelikeng ong berkait. mulut ong manis tapi hati ong busuk juge. tapi aku urag yang rasional, maka aku siarkan juge komen ong tu yang habat bahase nya

Anonymous said...

Kume nak kabor di sinik, akuk bace jugekj masek nama facebook tuk, ada urag dok katek wan zamzuri ni wan temberang buat fakta sendirik. Aku amat setujuk la sbb akuk tingok diek ni syuk senirik. Dia katek urag temeling tak mboh bace blug om urag drulug tapi kunter tu tunjuk pembace om dua ratus lebeh dah. Makneknyek ramei jerk urang membacek blug om nik. Om tuksoh peliklah ke wan zamzurik tuk, dia tu nyer budo, isap kunek dtuk dumpuk. Blog dia tuk x menarik langsung asik angkat dirik dia jer, ceritaek keturunan diek la, diel pelapis la mcm2 lagik, kunun bernas amat lah ideak diek tuk nak bubuh nuklear kt ulu temeling.

Ish kalau akuk jumpek budak nik aku singkeh jer.


Musa Kumil

Anonymous said...

marina azhar tu bukan ker isteri wzwh ker. dah kena nasi kangkang ker wzwh tu. patut lah bangang sgt mengampu si boroi leher pendek tu. kesian wzwh jadi ajk pemuda,pemgampu dan ..........., mcm cerita perempuan isteri dan ................

Anonymous adalah saya said...

hahaha budo...
hahaha budo...
hahaha budo...
hahaha budo...
WZWH ikat kaki dengan batu campak dalam jeram panjang