'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Monday, August 16, 2010

BUROK-BUROK URAG DRRULUG (BORAK-BORAK ORANG DI HULU)

Saya melayari dan menyelusuri laman facebook dan berpeluang bersembang dengan sahabat-sahabat dan saudara-mara dari Ulu Tembeling. Banyak yang diperkatakan terutama mengenai pembangunan serta para pemimpin yang membuat janjni-janji kosong dalam PRU12 lalu. Mereka mesti tunaikan segala janji mereka itu sebelum menjelang PRU13 ini, jika tidak akan buruklah padahnya.


Blog urag drrulug bukan lagi sebluah laman blog peribadi tetapi merupakan laman blog suara masyarakat Ulu Tembeling dan semakin diterima ramai. Bagaimanapun sedikit perubahan mesti dilakukan, ia mengenai bahasa kerana ada pihak luar yang berminat untuk membacanya tapi menghadapi kesukaran kerana tidak dapat memahami maksud dan maknanya.Kerana itulah, terkini blog Urag Drrulug menggunakan bahasa Malaysia Standard untuk menulis posting utama tetapi mengekalkan dielek tempatan untuk menulis komen atau di nota kaki posting.


Kali ini kita siarkan sembang-sembang sesama rakan fb. Nama sebenar terpaksa saya padamkan atas alasan tertentu, hehe (bukan takut kerana semua urag drrulug memang berani);





11:53amMe
oihhh! adeq ceriteq muleq pasai ulu temeling?
ishhh! lupeq pulok jork beriq salamp
assalam mualaikum lah...
11:54amWan
w'salam...hahahaha
11:54amMe
dan selamat berpuaseq, hehe
11:54amWan
akuq pusa oih
11:54amMe
tu larg pasai, akuq pon pose jugeq...hehe
11:55amWan
akuq lame tok mudik, toh ke mende criteq doh drulug nun
11:55amMe
lame dorh akuq tork jupeq ong neh, yerk?
11:56amWan
ong tuh x mboh kluor. ngadap tenet jeh.
11:57amMe
ishhh! selaluq jugeq akuq kelor, ni baru balik dariq kotahan semalap
11:58amWan
maseq adeq crita baruq ke de kotahan nun? kg batai nun ada fb doh. ong tau yok?
11:59amMe
ishh! akuq tau amat, mendeq kekawan mengabor ke akuq neh, hehe
12:00pmWan
habat amat dimeq oih.. tok tapih lalu... hehehe
12:00pmMe
tapih kemendeh keh?
kiteq buat macam duluq larh, habat2 begituq, tork kisoh kemendeq..ishh!
12:01pmWan
baru dimeq tau biseq mulut urg druluq nun.. hahaha
12:02pmMe
hahaha, akuq dengan ong neh kawan lameq, aku tau lath hati pedai kiteq meh, hehe
12:03pmWan
akuq tau doh.. acap amat akuq masuk blog ong tu
12:03pmMe
hahaha, mulek...mulek...ini suareq urag tepat kiteq...kiteq berjuang jangan takot
12:05pmWan
hehehe..
12:05pmMe
apa pedapat ong pasai belog akuq tu? ramai urag sukeq ke urag beciq?
12:06pmWan
banyok amat urag nok beburok dgn aku neh
12:06pmMe
ishh! bukan belog akuq, belog kiteq...belog kiteq...hehe
12:06pmWan
mulek amat ong buat mc tu. belog ong tu akuq minat amat
12:07pmMe
belog kiteq...suareq kiteq...urag drrulug
urag tanya sapeq aku? aku kateq aku ni ong dan semua urag drrulud lah
12:08pmWan
ong jgn la uboh bhase ong tu. bior kekal unik... hehehe
12:08pmMe
akuq ni juru cakap semue urag drrulug
aku rasewq kene capor sikit sebab urag luor tork paham laluq, dimeq komplen
dimeq nork jugeq baceq, tu pasai akuq capor2 sikit2
12:10pmWan
capor tu xpe.. mulek amat du.. tp bio banyok hala ke ulu tu, kala dimeq tok paham, trnslate hajeq.
12:11pmMe
haha, mulek jugeq pendapat ing nih, kune translete la natiq gamoknyeq, hehe
ukey larh, ade maseq kiteq burok lagiq york?
tapi ong tulung jugeq cari isu dan idea utk akuq tulis ddalap belog tu
12:12pmWan
ong neh kuat amat dok julok wzwh tu.. hehehe
12:13pmMe
dia tu entoh mende2
12:13pmWan
melatoh hajeq dia.
12:13pmMe
cakok beso amat, tork sukeq akuq
hehehe, meluopat keneq juluk
12:14pmWan
auk lah.. mcm dia menteriq pulok. yb dok bawoh dieq
12:15pmMe
hehe, bulih pulok dieq luluskan peruntukan berjuta2...hehe
dieq ingat dieq tu PM ke hapeq? gamoknyeq?
12:15pmWan
juto mendeh.. billion. tenganga akuq meninguknye... hahaha
12:16pmMe
kahkahkah, sedareq ong tuh, hehe
12:17pmWan
sdare2 jugeh. hok tok mulek akuq pelangkung jugeh... hahaha
12:21pmMe
haihhh! kasor amat ong neh...hehe
natiq dieq dapart berbillion2 ong tork meraseq laluq, padan mukeq ong, huhu
12:21pmWan
hehe.. tu halus amat doh tu..
12:22pmMe
hahaha, mulek...mulek...dieq urag jihet, tu lah balasan nyeq
12:24pmWan
akuq tkmboh duit dieq. banyok amat tork reti nok kireq.. aku bulih cari sniri, sikit2 snant kireq..
jihet hati amat tu.. akuq tau amat larh.
12:25pmMe
hahaha, ong mimang bercakap betoi...akuq sukung ong neh
12:27pmMe
dunieq tork tau maluq...mimang akuq hendok..mimang akuq mintok...hehe
arwoh aki azim tu lagiq mulek dari wzwh neh, hehe
12:28pmWan
mulek amat larh ong buat tu. aku sukung. bio dieq tau, bkn seme urag sukung dieq oihh biya.. akuq nok mandi meto oihh, hapok doh badan akuq neh..
12:28pmMe
hahaha, ukey larh...
salamp
12:29pmWan
w'salamp
12:29pmMe
natiq kite berburok lagiq york?

--------------

AI
salam..ong x mudiq ke?
11:59amMe
ishh! dork lagi lah, raye esok gamoknyeq
12:01pmAI
kena booking awai oii...mcm kapaq tebang jugok ...yakub luiii dok bawok urang lgaiq..
12:01pmMe
pak busu tambang adeq lagiq...
12:02pmAI
sihat lgiq pak busu kite...lama tok jumpeq die..
akuq selalu bacaq blog ongg..
ade nak tanyee ongg nig..
12:03pmMe
hamendeq?
12:03pmAI
napeq org brunei cakop mcm urangg drrulug...
ade kena megena ke...nape ada kubur kerabat brunei drrulug sana..
12:04pmMe
sabab asai kita dari senun
turun temurun..
12:04pmAI
patut la kita g brunai cakop lebih kurang samek..
12:05pmMe
hahaha, kiteq ini urag bebaseq jugeq, bukan keturunan sakai
12:05pmAI
OOOHH..betui tuq tp tok sukek megah2..
12:07pmAI
sultan burnei wakiil ke sapeq jg kuboq atok moyang diehh..??
12:07pmMe
jangan kiteq banggeq diriq, tohan tork sukeq, besaje hajeq sedang muleq...hihihi
12:08pmAI
yea oii...uragg drrulug mmg baik hati...
tp harta urragg drrulug selalu kena curik...
abiihhh kayu balok kena curiqq...
urrag drrulu dok tingok jeaa..
sampi bileq ...?
12:10pmMe
mmm, payoh nork kateq pasai tu, kiteq sebut kang keneq ke sedare-mareq kite jugeq
12:12pmAI
sy tok redo klu urag drrulug masiq susoh..sedangkan hoq urrang drulug ada mcm hoq urang putrajaya jugok...
12:13pmMe
betoi amat kateq ong tuh
12:15pmAI
urang drrulug ada mykad jugeq...nape pulau tioman boleq demeh buak jalan tar urrang drulug masih macang duluq jugok..
12:15pmMe
dimeq nork natik kayu semueq habis baru dimeq buat pembangunan
kalu tork urag akan napok dimeq mecuriq harteq rakyat
12:16pmAI
btui kateq ong tuhh...
12:17pmMe
tu larh..haha
12:18pmAI
tulih sket dlm blog urrang drulung jgn mudoh makan umpan...bior susoh nok tangkop mcm ikan keloh jugok..
12:19pmMe
tu larh, masaloh nyeq ade sedareq kiteq tok pat dan ketueq UMNO mudoh terima tawaran pegiq umroh....hehe
12:19pmAI
hahaha...
upah gi umroh sebok dapaq tipu anok buoh...
12:20pmMe
apa pasai dieq tork offer kiteq yang bukan tok pat dan ketueq umno pegi sekaliq? tu napork tork iklas tu, sebok nork dapat undi hajeq tuh
12:21pmAI
oooo dah jd tren skang..sini pun semua pengerusi komuniti dpt g umroh jugok...
12:22pmMe
sapeq bawok? sponser?
12:22pmAI
tengku adana..P putrajaya...
tp kena tamboh seribu hehehe
12:23pmMe
hehehe, tork iklas jugeq napork nyeq, hehe
12:23pmAI
maneq adeq iklas urang dimeq..
12:24pmMe
betoi amat larh tu
dunieq tork tau maluq...
itu pasai akuq pakai gambo aki azim pade belog akuq neh
arwah aki azim lagiq mulek dari urag pulitik hark yg adeq tu
12:25pmAI
akuq nok kuaq ....tu la nampo mcm kenq ajeq..
12:31pmAI
salamualaikum...
12:32pmMe
walaikukm musalam

-------------------

Kome urag drrulug jugeq ade perasaan dan harapan pade janjiq palsuq urag-urag pulitik. Kalau kamiq 'swing' undiq dalap PRU akan datang apeq dimeq nork kateq? Jangan buat bebagai dengan kami neh...

11 comments:

Anonymous said...

Tok 4 Kuala Aur. Dulug masa akuk muda-muda duluq aku selaluq menyanyi.Lagunya "Ku Tunaikan Janji" diiringi oleh "Band Sepia Nada" Arwah Ayah Din Gitar pemain utamanya.Bila dah dekat dengan PRU ke 13 ni mitok YB pulok nyanyi lagu tu.Kite tegok keluar ke dok suaranya.Lepas tu kita pakat ramai-ramai nyanyi pulok lagu "Kau Lupa Janji" pada YB tu.....Apapun ALFATIHAH untuk roh Arwah Ayah Din dan sedara mara yang pergi mendahului kita.

urang pillow said...

akuq adeq cedangan siket neh.pekateq kalu UD buat blog iniq mcm kelab.bukeq keahlian,jadik ramai urag drulluq neh boleh gok antor posting.banyok neh isu hangat kumeq nok kabo neh.UD jadik admin buleh tapih2 memaneq hat patot.tapi posting kneq standard bahasa larh. apeq pendapatan gon.sekurangnyeq buleh gok aku g intebiu ayoh museq,abang nabor,aibusu tambang,mantan tok4 ailong sidek.sampai letok jewatan bia tuh prast tok dapat mesjit.apeq pendapatan??

uRag dRrulug said...

Salam,

Anon 1:48, aku ingat jugeq lagu dariq Arwoh Abg Din tu, hok istimewa nyeq lagu 'Oh Jande Mudeq'. Aku penoh main gitar sesekaliq dengan dieq tuh duluq. Debulan muleq nie kiteq sedekoh Fatihah untuk semua yang menduluiq kiteq, Al-Fatihah!

Urag Pillow, mulek amat cadangan ong tuh, skuq ke sukung amat larh. Sesapa hark yang beminat nork mintok larh kirim ke alamat email akuq neh sepaya buleh akuq invite gon jadiq admin. Hehehe, belog neh kan belog kiteq?...Urag Drrulug..hehe
email: uragdrrulug@gmail.com

WZWH said...

Penyelesaian masalah dan janji isu Jalan Ulu Tembeling amat mudah...
Jika PRU 13 pada tahun 2013, Jalan Ulu Tembeling akan sampai ke Kampung Pagi. Kalau nak percepatkan Jalan Ulu Tembeling, Pengundi-pengundi Ulu Tembeling perlu buktikan pada PRU 13 nanti undi 100% kepada UMNO, 0% kepada PAS-Itu tanda bahawa kita orang Ulu Tembeling memang mahukan Jalan Ulu tembeling. Boleh gon janji kepada WZWH undi 100% kepada UMNO pada PRU 13 nanti? Kalau boleh, WZWH boleh jumpa DS Najib bagi "Statistik Undi Kesungguhan Orang Ulu Tembeling 100% kepada UMNO"!

Anonymous said...

kpd wzwh,

KAH KAH KAH, LAGI SEKALI, KAH KAH KAH, TAK PUAS HATI LAGI, KAH KAH KAH, ADUI SAKIT PERUT AKU, AWAK TULIS APA PUN AKU SAKIT PERUT, MAKIN AWK NK TUNJUK PANDAI, MAKIN JADI BODOH AWAK, MAKIN AWAK RASA CERDIK ORG MENILAI BETAPA BANGAPNYA AWAK. SUDAH LA, BAIK AWAK JAGA BINI AWAK JER LA, JANGAN DOK NGARUT KAT SINI, PERASAN ORG BESAR DAN ADA POWER SGT.

KAH KAH KAH KAH, WAN ZAMZURI WAN PALING BANGANG DALAM MALAYSIA

Long Saleh Lentun said...

Salam Anon 7:24,
Kan WZ tu calon MB Pahang? Awk tak hormat langsung pada keturunan Bendahara ni yg akan memerintah Pahang tak lama lagi? Rakyat semua kena berjanji kepada WZ bahawa akan beri 100% undi dlm PRU13 nanti. Ini akan jadi rekod dunia bila dalam PRU satu-satunya pengundian yg akan dapat 100% dan tak ada seorang pun yg akan undi pembangkang. Nampak mcm mustahil tetapi memanglah ini perkara yg mustahil bahkan jikapun hanya ada seorang saja calon yg bertanding saya percaya dia tidak akan dapat 100% undi. Kita cakap atas hakikat dan realiti, mungkin WZ melihatnya dari sudut fantasi, atau illusi, hehehe. Hanya yg kurang akal saja yg mampu capai tahap ini...kahkahkah...aku nork tupang sakit perot dengan ong larh anon, hehehe...adusssss! Nork birok...hahaha

urang pillow said...

lawok budo wz neh.puosek neh sesajeq buat urag sakit hati.nok muntoh pon adeq akuq mebaceq.gon dudok rumoh adeq ekon sapa ke jamban usoh duk memungkor lah.gajoh pon tok makan doh buoh gon tuh.tok pecayeq terai mudik tanye senirik nok tingok kene kahak ke tork.pthuii..nasib baek muntoh buleh batai puoseq...cubeq gon kireq ade brape belas bekas adun n9..doh 53 tahun.baik siket darik jadi bangsamoro de mindanao ajek kumeq neh.

WZWH said...

Itulah gon tak percaya...
WZWH cakap mahu minta hanya pengundi-pengundi Ulu Tembeling bagi 100% sebagai tanda sokongan, kesungguhan, kesepaduan kita orang Ulu Tembeling...kita tunjukkan sifar pembangkang di Ulu Tembeling barulah orang atas nampak kekuatan kita. kalau ikut sejarah, Ulu Tembeling pernah buat rekod macam ni dulu...Gon tak percaya gon tengok rekod sejarah PRU. Cuma sekali kita buat pada PRU 13. Kalau gon nak lingkup UMNO pada PRU 14 (setelah janji tinggal janji) WZWH sokong amat. WZWH akan jadi kepalanya. OK ini deal kita orang Ulu Tembeling. SETUJU?

Anonymous said...

Ish budok budo nirk ader lagi, gi lah ong nulis blog budo ong turk, hoq ambik pade bukuk sejarah tingkatam limek ajerk.

Musa Kumil

uRag dRrulug said...

hehehe, museq....akuq dorh capor...hahaha

Anonymous said...

SIFAR PEMBANGKAP KEPALE HUTOK ONG!!!!!!!!
ONG NI DASOR KOMINIS!!!!!
KOMINIS BUDOO