'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Tuesday, September 18, 2012

HANGAT: PENGAKUAN MAT KUALA TAHAN MANGSA LIWAT ANU ARR


Ikon Mat Kuala Tahan

Semalam, cuti hari Malaysia, saya peruntukkan sedikit masa untuk memantau media sosial khususnya facebook bagi komuniti peringkat daerah. Saya temui grup Dewan Parlimen Jerantut. Saya temui ramai anak-anak muda yang gelora jiwanya tidak tentu hala. Tidak ada pendirian dan sesat dalam kehidupan. Mereka tunjukkan isi hati berontaknya melalui tulisan-tulisan dilaman berkenaan.

Saya temui satu perbebatan, sebenarnya lebih kepada perang mulut antara 2 makhluk yang nampaknya sama-sama setaraf, cerdik tak dapat diikut dan bodoh tak dapat diajar. Namun dari perbalahan mereka berdua saya dapat lihat bahawa Mat Kuala Tahan memang sudah terpengaruh dengan hasutan pembangkang. Dalam kata lain, dia bolehlah diibaratkan sudah diliwat 'mindanya' oleh Anu arr dan pencacai-pencacainya. (Nota: Mat Kuala Tahan sudah menukar IDnya kepada Mat Kuala Kuala)

Kesihan, anak-anak yang kurang pelajaran terjebak dengan pengaruh dari media sosial yang terlalu telus untuk sampai terus kepada mereka. Malangnya mereka itu masih mentah dan tidak dapat menilai mana yang baik dan mana yang buruk, mana yang benar dan mana yang dusta. Kedua-dua mereka adalah sama cuma mewakili kumpulan yang berbeza. Jika perang sebenar berlaku alangkah ruginya bangsa Melayu kerana dalam peperangan itu nanti yang akan jadi mangsa adalah orang-orang Melayu sendiri.

Antara yang turut diliwat adalah; Jutawan Fikir, Harmizan Hamad...ketaksuban mereka adalah bukti mereka telah diliwat diri dan mindanya. Kini mereka berusaha pula menghasut rakyat marhaen Jerantut dan alur Tembeling bagi mencapai cita-cita politik menawan DUN Tahan. Jangan kita biarkan ini terjadi, jangan berikan bunga kepada monyet.


Kerayanth bebudok ne oihhh! Maluq aku meningok demeq nyer! Budo amart tu larh!! Ker gemaneh Gon raseq?1 comment:

Anonymous said...

Auk ... oi. budo amat dema tu......
Kerayanth gun...........