'

~ 'uRag dRrulug' adalah dialek pedalaman Ulu Tembeling di Pahang bererti 'Orang di Ulu'- Walaupun terdapat loghat pertuturan berbeza diantara beberapa kampong @ Gusai, Mat Daling, Kg. Bantai, Kuala Sat serta Kg. Pagi namun memahami antara satu sama lain dan merasakan bahawa kami tetaplah satu. Blog satira ini membawa suara anak daerah terpencil dan terpinggir ke persada dunia, - serius dan sinis ~

mutiara kata UD:

mutiara kata UD:
bukan aku hendok, bukan aku mintok...
dunieq tork tau maluq..

Monday, September 6, 2010

ANGAN-ANGAN DAN KENYATAAN

Deratas: Jematan Rakyat      Debawoh: Cable Car Puteri Walinung Sari napork macam cable car de Suizilen...gamok nye larh.



Lame amat dorh kami tork menuleh de belog. Mendenye sebok 'sket dorh dekat nork raye neh. Mencari duet 'sket, maklom lah mende-nyeq urag susoh.

Nork ilir ke Jerantot pon payoh amat lagiq. Jalan kerite masih macam sekala tu larh. Ntoh bebila nye siapt. Balok nye makin ke lame makin ke habis. Membuntek ke perot urag tu hajeq larh napork nyeq.

Nork harap ke pemipin macam WZWH tu tork buleh lalu. Bukan nye paham ape kehendok kumeq desinih. Dia nyeq duduk beceriteq pasai cable cari walinung sari ke Gunung Tahan, mende ke pak'edoh-nyeq pade kumeq? Kumeq bukan nyeq nork melancong ke Gunung Tahan. Lagi baek kalau adeq jalan hale ke Ulu Dungun, ke Kapong Pasir Raje tu, buleh juge kume melawat sedare- mareq kume. Ini karang susoh amat kumeq memudeq sungai Lurut, bemalap de Kemale dan de sungai Chay, 2 malap baru sapai ke Pasir Raje nun.

 Cable car uRag dRrulug..mudoh dan muroh sesuai dengan bajet hark yang WZWH layok luluskan, itu pun sudoh tetu tork dapat jugeq, macam janjiq wan dupok

2 Juta bajet hark yang de luluskan oleh beliaw tu mulek lah di belanje ontok buat jematan menyeberang Sungai Temeling di Kuala Sat tu dengan de Kapong Bantal neh. Mudoh juge urag nork seberang jemerang. Tork payoh lagiq dorh naek perau rakit. Payoh amat mase ayer taho, yok?

Itu larh kalau pemipin hark tork memikir kepetingan rakyat, lebih pade nork ke 'gelamer' hajeq. Lagiq pon kos buat 'cable car rakyat' ini torklah semahai 'cable car walinung sari' tu. Tork sapai bejuta nye. Muroh amat oih!





4 comments:

Anonymous said...

UD,
Ong dah baca posting terbaru WZWH - tentang berbuka puasa di hotel Equitorial KL, standard sungguh Pimpinan DUN Tahan , ong tak dijemput sama ke. Hai bagaimana cite Geng 18 perjumpaan di bangsar tu. Ulas sikit UD.

chenerong ular said...

urrang berduit mestilah makan tempat sedap ong pn?,kenapa UD tak pergi getek ke?,ruggei ooh mesti tempat best 2,WZWH tak ajak dema sekali gi ke?,kalau ong tau desasdesus urrang bercakap kabor2 lah ke kami......

email: uragdrrulug@gmail.com said...

macamlarh ong tark tau, mende urag UMNO, kalau nye bukan geng dimeq nyeh tork ndok nye deimeq panggil. kalau bab makan dimeq nork makan surag, kalau bab kerije baru dimeq nork panggil kiteq, itu larh budaye UMNO. cenerong ular, bio aku hajeq larh hark membelanje ke ong tuh, tork payoh harap ke urag beso tu, tork nye pandang ke dimeq tu.

chenerong ular said...

akuk pn tak ke heingen juga makan belanja dema tu,tak patut lah ong pn dema tak ajak,mentelah lah akuk nek,tak pandang dek dema tu,lagi pn akuk bukan suka amat brjalan di kulumpor tu,jalan pn tak tau,kalau jalan ke telok kedemba aku tau lah... tq ud